Młóto browarniane to odpad, który powstaje przy okazji produkcji piwa. Tak jak wszystkie zbędne pozostałości przemysłu spożywczego musi być odpowiednio składowane i utylizowane przez przedsiębiorstwa produkcyjne lub współpracujące z nimi specjalistyczne firmy. Na szczęście odkryto różne sposoby pożytkowania młóta, dlatego w tym przypadku problem niemal nie istnieje, co ogranicza negatywny wpływ branży przetwórczej na środowisko naturalne.
W jaki sposób recykling młóta działa na korzyść środowiska?
Ponowne wykorzystanie ziarna jęczmienia, które po procesie produkcji piwa ma postać młóta browarnianego, ma bardzo duże znaczenie dla środowiska naturalnego. Po pierwsze młóto wykorzystywane jest wszędzie tam, gdzie równie dobrze można użyć nieprzetworzonych zbóż. To doskonały składnik paszy dla zwierząt, wypieków, przekąsek dla psów, a także surowiec do wytwarzania mleka roślinnego. Dzięki ponownemu wykorzystaniu tego samego ziarna zmniejsza się koszt środowiskowy uprawy zbóż.
Recykling wysłodzin browarnianych ma wpływ na zmniejszenie emisji dwutlenku węgla. Objawia się to na przykład dzięki redukcji transportu koniecznego podczas dostarczania zbóż do przetwórców. To także zmniejszony nakład pracy maszyn rolniczych przy uprawie i koszeniu zboża. Nie bez znaczenia jest również ograniczenie konieczności utylizacji odpadu, który bez możliwości ponownego wykorzystania zostałby spalony.
Jak wykorzystywane jest młóto browarniane?
Młóto browarniane wykorzystywane jest na wiele sposobów, dlatego można spotkać się z określeniem, że jest to odpad idealny. Dzieje się tak, ponieważ nie dość, że przydaje się w różnych branżach, to jeszcze pożytkuje się je w całości, bez powstawania kolejnych odpadów. Dzięki dystrybutorom, na przykład firmie Domino sprzedającej młóto, jest ono dostarczane bezpośrednio z browaru do odbiorcy. To gwarancja wysokiej jakości i świeżości, dlatego głównymi użytkownikami wysłodzin są rolnicy i producenci pasz.
Wysłodziny browarniane wykorzystywane są do karmienia zwierząt hodowlanych, głównie krów mlecznych, ponieważ pozytywnie wpływają na wielkość udoju i parametry mleka. Stosowane są także jako kompost w ogrodnictwie. Młóto to też bardzo dobry wsad do biogazowni. Tym sposobem znowu zyskuje w kontekście pozytywnego wpływu na środowisko naturalne.