Home Promocje Zdrowe gotowanie w ekologicznej kuchni

Zdrowe gotowanie w ekologicznej kuchni

by redakcja serwisu
dania

W globalnym kryzysie środowiskowym, którego obecnie doświadczamy, dbać o naszą planetę możemy na wiele sposobów. Właściwie każde nasze decyzje, czy zachowania możemy zmienić na bardziej ekologiczne, by chociaż w niewielkim stopniu zmniejszyć nasz negatywny wpływ na środowisko. W ramach Kampanii Electrolux „Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania”, trwającej od 11.10 do 21.12 marka chce zachęcać swoich konsumentów do bardziej świadomego życia, które będzie dzięki temu lepsze. Chcąc zmieniać świat globalnie, zacznijmy od drobnych zmian wokół siebie, bo jak mówi Agnieszka Cegielska, propagatorka naturalnego stylu życia oraz Ekspertka marki Electrolux „małe zmiany mają wielką siłę, a nasza planeta bez Nas sobie poradzi, my bez niej już niekoniecznie.” Sama swoje zmiany wprowadziła w swojej naturalnej kuchni.

Od czego zacząć ekologiczne i zdrowe gotowanie?

Wyrzuć stare zużyte garnki

Stare patelnie i garnki, szczególnie te przypalone lub z obdrapanym teflonem trują nasze jedzenie i mają ogromny wpływ na jego jakość i smak. Musimy też pamiętać, o czym mówi Agnieszka Cegielska, że używanie patelni zużytych, gdzie obecny jest teflon jest bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia. W przypadku ekologicznych akcesoriów kuchennych, warto wyposażyć się chociażby w garnki marki Electrolux z kolekcji Infinite Chef, które zaprojektowane zostały wraz z profesjonalnymi szefami kuchni i odznaczają się niezwykle wysoką jakością wykonania. Gwarantują one długi czas użytkowania, a efektowne wykończenie lśniącą stalą nierdzewną będzie robiło wrażenie w każdym domu. Wielowarstwowa konstrukcja sprawia ponadto, że garnki zużywają najmniejszą możliwą ilość energii.

Planuj zakupy

Większość ludzi kupuje więcej żywności, niż potrzebuje. Dlatego warto zaplanować wszystkie posiłki i sporządzić listę zakupów, a następnie się jej trzymać. Należy też unikać zakupów pod wpływem impulsu. W ten sposób nie tylko zmarnujesz mniej jedzenia, ale także zaoszczędzisz pieniądze. Przed wyjściem do sklepu warto zaznajomić się z zawartością naszych szafek oraz lodówki tak, aby mieć pewność, że kupimy tylko to, co jest nam potrzebne. Warto także zwracać uwagę na promocje – dobra cena potrafi skusić do kupna rzeczy, które potem mogą się zmarnować.

Wybieraj również brzydkie warzywa

Nie należy oceniać jedzenia po jego wyglądzie. Tak zwane „brzydkie” owoce i warzywa mają te same wartości odżywcze co produkty, na które przyjemniej się patrzy. Jeżeli jednak ich wygląd jest dla nas barierą nie do pokonania, aby ich nie wyrzucać możemy je też wykorzystać do przygotowania smoothie, zupy, czy deseru. Pamiętajmy też, że często za idealnym, długo utrzymującym się pięknym wyglądem, mogą stać różnego rodzaju sztuczne nawozy. Ekspertka naturalnego stylu życia, Agnieszka Cegielska jak sama mówi, zawsze wybiera w sklepach warzywa i owoce mniej atrakcyjne, np. dojrzałe banany, które są jeszcze bardziej wartościowe, a chlebek bananowy jest z nich dużo smaczniejszy. Poza tym te skarby natury, które nam wydają się mniej atrakcyjne, często są dla nas zdecydowanie zdrowsze. Świat natury to nie są identyczne jabłka, każde jest inne i w tym tkwi piękno, ale też i zdrowie.

Wykorzystuj resztki

Resztki – na przykład te z obiadu, warto wykorzystać kolejnego dnia. Robiąc z warzyw zupę krem, z mięsa potrawkę, a z czerstwego pieczywa tosty. Świetnym sposobem na danie potrawie drugiego życia jest także wykorzystanie pary – nie sprawia ona, że jedzenia staje się suche i traci smak, tak jak ma to miejsce przy odgrzewaniu, np. na patelni. Piekarniki parowe od marki Electrolux wyposażone są w specjalny program „Regeneracja”, który został specjalnie stworzony do przywrócenia smaku potrawom, które zostały nam z poprzedniego dnia. W przeciwieństwie do mikrofal, para rozprowadza ciepło delikatnie i równomiernie, dzięki czemu wydobywany jest smak i aromat naszych dań. Funkcji tej można użyć do odgrzewania bezpośrednio na talerzu. Możemy również kompostować pozostałości jedzenia i wykorzystać je jako nawóz. „Ja uwielbiam obiady z resztek, u mnie w kuchni nic nie może się zmarnować, poza tym wykorzystując do gotowania to, co nam zostało, zawsze wyczarowujemy nową potrawę i nigdy w kuchni nie jest nudno” – mówi Agnieszka Cegielska.

Kupuj zdrowe produkty

Warto wybierać produkty sezonowe, które są tańsze, smaczne i bogate w składniki odżywcze. W zimie Ekspertka Electrolux proponuje, aby wybierać na przykład jabłka i dynie, a ograniczyć importowane owoce, takie jak np. truskawki pakowane w plastik. Te lepiej kupić latem i zamrozić. „Zamiast cytrusów sięgajmy po sok z dzikiej polskiej róży, czarną porzeczkę, pigwowca, które mają zdecydowanie więcej witaminy C niż cytryny czy pomarańcze. Sięgajmy po to, co rośnie w naszej strefie klimatycznej, tak jest lepiej zarówno dla planety, jak i dla naszego układu odpornościowego.” – dodaje Agnieszka Cegielska.

Wspieraj lokalnych producentów

Kupując lokalne produkty wspieramy rodzinnych rolników i małe firmy w swojej społeczności. Pomagamy również zwalczać zanieczyszczenia, zmniejszając odległości transportu poszczególnych produktów. Poza tym Agnieszka Cegielska, uważa, że to co rośnie w naszej strefie klimatycznej jest zdecydowanie lepsze dla naszych organizmów niż owoce, które rosną na drugiej stronie kuli ziemskiej i zanim do nas dotrą pozostawiając ślad węglowy, muszą być solidnie zabezpieczone środkami chemicznymi, aby tę drogę przetrwać.

Przechowuj jedzenie prawidłowo

Prawidłowe przechowywanie żywności może mieć wpływ nie tylko na zachowanie ich wartości odżywczych, ale również na ilość marnowanej żywności. Trzeba pamiętać o tym, że nie wszystkie warzywa i owoce powinny być przechowywane w niskiej temperaturze – ziemniaki, pomidory czy cebule będą świeże dłużej, jeżeli zostawimy je poza lodówką. Warto także zwrócić uwagę na drzwi lodówki – powinno się tam przechowywać produkty, które nie wymagają zbyt mocnego chłodzenia. Z uwagi na częste otwieranie, temperatura jest tam wyższa, dlatego będzie to idealne miejsce dla soków, mleka, majonezu oraz jajek. Aby zapobiec marnowaniu żywności, dobrym pomysłem jest kierowanie się zasadą „first in – first out” – powinniśmy najpierw spożyć te produkty, które trafiły do naszej lodówki najwcześniej. Pomóc w tym może innowacyjna półka SpinView marki Electrolux, która obracając się o 360 stopni sprawi, że każdy produkt będziemy mieć pod ręką. Korzystając z tego produktu nie będziemy musieli już niczego przekładać – szybko i bezproblemowo dostaniemy się do naszego ulubionego produktu.

related articles

Leave a Comment