Ciepła herbata, ulubiona książka i kocyk – to prawdziwe must have jesiennych i zimowych wieczorów. Jednak herbatę pijemy także o innych porach dnia. Warto więc sięgnąć po herbatę, która jest dobrej jakości, by móc delektować się jej niezwykłym smakiem i aromatem. Jak wybrać dobrą herbatę?
Zakupy dobrej herbaty – o co pytać sprzedawcę?
Kupując herbatę najczęściej udajemy się do większego sklepu i bierzemy ją z półki. Najczęściej jest to herbata w torebkach, zdarza się i ta sypana. Jeśli chcemy poznać niezwykły smak herbaty, warto udać się do specjalistycznego sklepu, w którym będziemy mogli kupić herbatę z wyższej półki. Herbata w Katowicach dostępna jest w wielu sklepach, które specjalizują się w jej sprzedaży. Sprzedawca powinien udzielić nam wyczerpujących informacji o herbacie, zwłaszcza jeśli decydujemy się na kupno mieszanek herbacianych lub ziołowych. Każda herbata powinna mieć wypisany skład i datę przydatności do spożycia. Dobrze jeśli sprzedawca poinformuje nas o miejscu pochodzenia. Ma to duże znaczenie, zwłaszcza dla osób, które orientują się w herbacianym świecie.
Jak ocenić susz?
Udając się do specjalistycznego sklepu, by zakupić herbatę, warto zwrócić uwagę jak jest ona przechowywana, a następnie odważana. Herbata nie powinna mieć kontaktu z innymi zapachami, powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętych słojach lub puszkach, które nie przepuszczają światła. Naczynia i akcesoria do odważania herbaty powinny zaś być czyste i pozbawione zapachów.
Susz herbaciany powinien wyglądać tak, jak jego rodzaj. Kupując herbatę w liściach, powinniśmy otrzymać niepołamane liście, decydując się na zakup herbaty oolong, w postaci granulek, powinniśmy dostać ciasto i równomiernie zwinięte liście. Herbata powinna mieć jeden kolor, odcień i gradację.
Przed kupnem, warto powąchać herbatę. Nie powinnyśmy kupować takiej, której zapach jest słabo wyczuwalny lub nietypowy. Liście, które nie mają połysku są zleżałe i wówczas aromat i smak herbaty nie będzie najlepszy. O niskiej jakości świadczą także liście połamane i pokruszone na pył.