Zdrowa kuchnia stała się w ostatnim czasie modna. Wielu ludzi świadomie wybiera zdrowe produkty oraz sposób przygotowania, pozwalający zachować jak najwięcej wartości odżywczych.
Niezbędnym akcesorium kuchennym, umożliwiającym przygotowanie dietetycznego, pełnego witamin i składników odżywczych posiłków jest garnek do gotowania na parze. Naczynie to może być zarówno szklane, jak i wykonane ze stali nierdzewnej. Najważniejsze, aby był pojemny, wyposażony w odpowiednią ilość sitek oraz posiadał co najmniej dwa poziomy.
Dzięki gotowaniu na parze: potrawy są mniej kaloryczne, ponieważ są przygotowywane bez tłuszczu, dania zachowują więcej wartości odżywczych niż w trakcie tradycyjnego gotowania, potrawy są świeże, nie tracą smaku oraz nie potrzebują dodatku soli, a warzywa nie tracą jędrności. Dodatkowym atutem tej metody gotowania jest szybszy czas przygotowania. Dzieje się tak, ponieważ gotowanie na parze trwa szybciej niż w wodzie. Ponadto, klika poziomów pozwoli na przygotowanie warzyw i mięsa jednocześnie.
Garnek do gotowania na parze jest niedrogim naczyniem, zajmującym niewiele miejsca w kuchni umożliwiającym szybkie przygotowanie zdrowego posiłku.